Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2012 17:27 - Накъде върви българската музика?
Автор: zeroprojectstudio Категория: Музика   
Прочетен: 1334 Коментари: 0 Гласове:
2



Накъде върви българската музика и какво правят по въпроса двете организации, натоварени от музикалната общност да я подпомагат „Профон” и „Мюзик Аутор”? На тези въпроси отговаря Васил Гюров, лектор на конферентната част на Music Pro, част от провелия се в столицата ON!Fest /21 – 23 септември, Интер Експо Център/.

Отговорът на въпроса е: Създават трета организация с наименование „Българска музикална асоциация”. Основната задача на новото сдружение е да създаде портал, по подобие на SpotFm, Vevo и модела YouTube. Новата платформа си поставя амбициозната задача да събере цялата българска музика на едно място, където тя да бъде лесно достъпна и най- важното легална. От новата асоциация се надяват, че осигуряването на подобна платформа ще премахне нуждата от нелегално сваляне на българска музика, тъй като всеки ще може да намери любимите си родни артисти на един клик разстояние. Средствата за създаването на бъдещата платформа са осигурени от фондовете за подпомагане и развитие на българската музика, като проектът е на етап избиране на изпълнител. Обмисля се новата страница да бъде достъпна чрез минимален месечен абонамент от 2 до 3 лева. По думите на Васил Гюров над 90 % от така събраните средстава ще отиват директно за покриване на авторските права, при това без посредници като например мобилни оператори.  Музикалната асоциация си поставя и още по- амбициозни цели: да използва бъдещия портал като трамплин за подпомагане на клубните изяви на музикантите и концертната им дейност, а в последствие да се започне видеозаснемане на участия на български артисти, с които те да могат по- лесно да кандидатстват за родни и международни фестивали.

Васил Гюров каза още, че средствата, събирани от „Мюзик Аутор” и „Профон” за авторски и сродни права възлизат на около 4 мил. на година, като 90 % се изплащат на чуждестранни артисти и по този начин излизат извън България. Ето защо се е стигнало до идеята за разработването на нова платформа за българска музика, която да подпомогне финансово родните артисти чрез легалното стриимване на тяхната музика. Създаването на Българска музикална асоциация се е наложило поради законови и нормативни причини, тъй като по закон „Мюзик Аутор” и „Профон” нямат право да извършват такава дейност, допълни Гюров.

Всички тези идеи и практическите въпроси по реализацията им ще продължават да се обсъждат, а Българска музикална асоциацията приема нови членове. Следващото Общо събрание е насрочено за 15 октомври в „Студио 5”. Годишното членство ще струва 10 лева, разясни Гюров.

Желаем успех на мащабната инициатива, но се питаме дали интернет пространството се нуждае от още един портал и дали българските музиканти няма да бъдат далеч по- стимулирани, ако адекватно започнат да им се изплащат изработените с много труд суми за авторски и сродни права? Дали не е по- добре да се събират по- ефективно сумите от ротации от богатите медии, отколото отново да се бърка в джоба на българския потребител /макар и само с 3 лева на месец/?   


image




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zeroprojectstudio
Категория: Музика
Прочетен: 112444
Постинги: 60
Коментари: 57
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031