Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 20:36 - Колко плащат звукозаписните компании?
Автор: zeroprojectstudio Категория: Музика   
Прочетен: 1971 Коментари: 5 Гласове:
3



image

Преди около месец ви попитахме дали бихте потърсили издателска компания, която да презентира албума на вашата група. Осем от вас са отговорили утвърдително, а други седем са на мнение, че биха продуцирали своята музика сами. Това доказва, че звукозаписните компании продължават да губят доверие.  Вече има и много повече възможности за презентиране на изкуство.

Какво е отношението към звукозаписните компании в САЩ, според проучване на списанието Rolling Stone, публикувано на 25 октомври 2011 година. Списанието си задава въпроса: Ти си Адел, най- голямата поп звезда, но колко печелиш? И продължава да пита. А ето и отговорите от пет различни клона на музикалния бизнес.

Звукозаписни компании:

Обикновено звукозаписните договори носят на артистите между 12 и 20 на сто от продажбите. Процентът зависи от това колко популярна е звездата. В примера с Адел, процентът е 16. Тя е подписала договор със Sony Music. Мега хитът й “Rolling in the Deep” се продава за 1. 29 долара в TuneCore, от които певицата взима по 20 цента, а звукозаписната й компания по 60 цента, според изчисленията на списанието. Днес много артисти не са съгласни повече от половината им приходи да отиват за звукозаписните гиганти, които по същество се явяват посредници. Ето защо те се възползват от продукти като TuneCore, тъй като след таксите за поддръжка за тях остават по почти 90 цента. „Отидохме направо при основния дистрибутор”, казва Джеймс Кийнан, фронтмен на Tool, A Perfect Circle и инди банда Puscifer.

Абонаментни услуги за музика:

Spotify, MOG, Rdio са абонаментни услуги, които или се издържат от реклами и са безплатни за потребителите или се събира месечни такси за неограничен стрийминг. Формулата за изчисляване на авторските права за изпълнителите е много сложна, но приблизителната сметка е, че композиторите, изпълнителите и звукозаписната компания си разделят около 10.5 % от приходите от тази сравнително нова услуга. Според мениджъра на Nine Inch Nails и No Doubt  Джим Гуринот това могат да бъдат доста пари.

YouTube:

През последните няколко години YouTube се е превръща в доходоносна машина за звукозаписните компании. Към най- популярните видеа, които имат над милион гледания, могат да се добавят реклами. YouTube споделя приходите с притежателите на авторски права. И това може да бъде също толкова доходоносно както за шантаво, домашно видео клипче, така и за хитови песни на звезди. Списанието Rolling Stone дава пример с мега популярното клипче JK Wedding Entrance Dance, което има над 70 млн. гледания. Тъй като музиката към него е на Крис Браун, артист на Sony, то компанията получава по един долар на всеки 1000 гледания или приблизително 70 хил. долара.

Интернет радио:

Дълго време този сектор е оставал в сянка, но в крайна сметка интернет радиата се договарят с артистите, музикалните издатели и звукозаписни компании за авторските възнаграждения. Днес големи интернет радиа като Pandora и Slacker заплащат по 25% от годишните си приходи именно за авторски права.

Продажба на CD- та:

Години наред това е най- доходоносното перо за големите звукозаписни компании. Формулата за плащане на самите артисти остава същата. Те получават съвсем малка част от реалните приходи, защото обикновено са принудени да плащат мистериозни удръжки.  Адвокатът по авторско право Джош Гриър обяснява схемата. Търговецът на дребно взима около 30% от цената на диска 17,98 долара или 5,40 долара. От остатъка 9,1 цента на песен отиват за текстописеца и издателската компания – или да кажем 91 цента за 10 песни. Така остават 11,67 долара. Част от сумата отива за производителя на диска, но ако се върнем на примера с Адел, то тя взима 16 процента или приблизително под 1,93 долара на диск. Sony прибират почти 10 долара.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Е, ние общо-взето, нямаме "...
17.11.2011 23:28
Е, ние общо-взето, нямаме "достъп" до големите компаний. В този ред на мисли, нашите, мили и родни си ни "цакат" напълно достатъчно! Няма в Бг компания която да не изпира пари и да не цака, това е! Имам точно 2(ДВА) договора с такива с фантастични на поглед условия, и БАСТА! Повече никога, ама никога не искам да имам общо с БЪЛГАРИ и БГ компаний въобще!!! Звездите свалят и после- маани,маани! Рива саунд и О4З , унисон- БРАДА, ПЪЛНА БРАДА! :) Поздрави!
цитирай
2. zeroprojectstudio - Откровенно казано нямам поглед ...
18.11.2011 14:35
Откровенно казано нямам поглед върху българските компании, но съм склонна да ти повярвам. Все повече си мисля, че наистиня някой хора перат някакви пари и са стъпил като слонове върху вратовете на българските творци, като е задушил всичко иновативно. Справка: избраните песни в Евровизия- две чалгаджийки, Маргарита Хранова, пет, шест човека от музикалните риалита по родните канали /нищо лично към тези хора/....
цитирай
3. анонимен - Няма лично- да! Има само печеливши, ...
19.11.2011 00:56
Няма лично- да! Има само печеливши, и губещи... проблема е мнооого дълбок, законотворците дремат... Коя музикална комшпания в Бг е готова да създаде печеливш продукт, като инвестира в банда??? Няма такава! Всичко е ПУНТА МАРА- ала- бала... А, по принцип не трябва много... за струни, за кожи, за сносен микрофон, хотел... и некой лев за плюсканица!!! Поздрави!
цитирай
4. zeroprojectstudio - Изглежда темата е доста пиперлива. ...
20.11.2011 13:34
Изглежда темата е доста пиперлива. Във фейса ме обвиниха, че представям само едната гледна точка и че цифрите не били съвсем така /така или иначе аз цитирам Rolling Stone/. Според цитирано във фейса изследване 75% от независимите музиканти в САЩ искат да подпишат с голяма звукозаписна компания. Изглежда всеки разбира нещата от собствената си камбанария. Поздрави и от мен :)
цитирай
5. анонимен - По всичко си личи, че от моята кам...
20.11.2011 18:21
По всичко си личи , че от моята камбанария се вижда само БГ, така че това е положението, не сме УСА... Висящ остава въпроса, коя Бг компания някога е инвестирала в прохождаща банда, щото в САЩ така се процедира- търсят се банди по клубовете и т.н. и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zeroprojectstudio
Категория: Музика
Прочетен: 112778
Постинги: 60
Коментари: 57
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930